Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пенка Христова: За първи път в историята на животновъдството има толкова ниски изкупни цени на млякото

Снимка: БГНЕС
Животновъдите се събират на протест на път Е-79, при разклона за Банско. Агенцията по храните спря процедурата за доставката на ваксината за "син език". Според Пенка Христова от Съюза на животновъдите това е необяснимо решение.

Още от месец декември има обещание, че през януари ще имаме ваксината и най-вече за този район, в който хората излизат днес на протести. За нас е без значение какъв вид договаряне ще има. Хората трябва да са спокойни и да получат обещаното им. За голямо съжаление до момента даже няма информация какво се случва. Проблемите се натрупаха и министерството трябва да работи в труден за тях и за нас период. Оказа се, че ембаргото си изигра шега с нас с ниските изкупни цени на млякото. В момента в Северозападна България млякото е стигнало 34 стотинки на литър, а в Южна България - 50 стотинки на литър сурово краве мляко. Това се случва за първи път в историята на животновъдството. В края на месец март ще паднат млечните квоти. Ние искахме пазарът да бъде отворен, като от министерството казаха, че пазарът е отворен с наредба 26. Тази наредба е напълно ограничаваща. Ние не искаме намеса в ценообразуването, не искаме и субсидии в момента. Искаме администрацията да седне и да поработи малко. Искаме малко помощ от хора, които могат да ни помогнат чрез отваряне на пазара и чрез облекчаване на административните тежести

Чуйте разговора от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44