Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може да не се строи нов лифт в Банско, твърдят еколози

Снимка: Уикипедия

Еколози настояха да бъде спряно одобрението на новия план за управление на Националния парк "Пирин". Според природозащитници, ако се организира по-добре работата на сегашните съоръжения на ски пистите, не е необходимо да се изгражда нов лифт.

Природозащитни организации настояха концесионната такса за ски пистите в Банско да не е обвързана само с декларираните приходи. 

Приложихме изчисление на метода въз основа на капацитета на съоръженията, който възлиза, да кажем, около 20 000 човека на час, и съгласно методиката в концесионния договор сумата, която държавата трябва да получава по тази методика, беше над един милион лева, което е три пъти повече от което последната година е платено в размер на 270 000 лева, обясни Александър Дунчев от организацията Световния фонд за дивата природа.

Еколози заявиха, че подготовката на новия план за управление на Пирин е незаконно, тъй като не е направена екологична оценка. Разработването на плана се финансира с европейски средства по програма "Околна среда".

При положение че в този план за управление се предвиждат строителство, сеч на гори и ловуване, трябва да има оценка доколко тези дейности ще имат въздействие върху околната среда, каза Андрей Ралев от сдружение "Балкани".

Настояването на нов лифт на ски пистите в Банско е от няколко години. В края на 2012-а местни жители протестираха и блокираха пътя, като поискаха от тогавашното правителство на ГЕРБ да позволи изграждането на още един кабинков лифт, нови писти и по-широка ски зона.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Подготвяният план за управление на Национален парк "Пирин" ще даде възможност за строителство на територията на парка

Така смята Андрей Ралев, експерт „Устройство на териториите” в проект „Прозрачни планини”. Настоящият план за управление на парка изтича и през лятото на тази година в сила трябва да влезе нова разпоредба, която да регламентира бъдещето на парка:..

публикувано на 06.02.15 в 14:42

Една трета от предложението за плана за управление на "Пирин" е в нарушение на Закона за защитените територии

Подготвяният в момента план за управление на Национален парк "Пирин" ще даде възможност за строителство на територията на парка, смята Андрей Ралев, експерт „Устройство на териториите” в проект „Прозрачни планини”. Настоящият план за управление на парка..

публикувано на 06.02.15 в 13:34

Кметът на Банско участва в семинар за разработване на Плана за управление на Национален парк „Пирин“

Кметът на община Банско Георги Икономов взе участие в поредния семинар за разработване на Плана за управление на Национален парк „Пирин“ за периода 2014-2023г. В присъствието на представители на Министерството на околната среда и водите,..

публикувано на 29.01.15 в 09:38

"Зелените" искат обществен дебат за концесията за ползване на части от "Пирин" за ски зоната в Банско

Партия "Зелените" иска правителството да проведе обществен дебат за концесията за ползване на части от Национален парк "Пирин" за ски зоната в Банско вместо ведомствена група да решава този въпрос. В предаването "Преди всички" Борислав Сандов от..

публикувано на 19.01.15 в 09:29
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44