Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всеки пети у нас с епизод на психично разстройство

Всеки пети българин някога в живота си е имал епизод на психично разстройство. Това сочат данните от последното епидемиологично проучване за психичното здраве у нас ЕПИБУЛ. Едва една четвърт от тези 20 на сто обаче са пациентите, потърсили помощ или насочени към психиатър.
Изследването показва още, че когато има нужда от помощ, българинът най-често тропа на вратата на личния си лекар. Затова и в рамките на проект "Подобрени услуги за психично здраве" специалистите планират да обучат личните ни лекари как по-лесно и бързо да познават кога пациентите им се нуждаят от психична помощ.
В рамките на проекта ще бъдат обучени 2500 лични лекари и социални работници от трите региона, в които има най-много опити за самоубийства Югозападен, Южен централен и Северен централен. Много често пациентът отива в кабинета на личния лекар с общи оплаквания. С това обучение целим да улесним джи-питата да направят разлика кога става дума за физическа болест и кога за психично страдание, обясни д-р Румяна Динолова от Националния център за обществено здраве и анализи:
Когато пациентът отиде в кабинета, казва например имам затруднения в дишането, изпотявания, стягане в гърдите, изтръпване на ръцете. Не се храня добре, отслабнал съм, не мога спя. На моменти получавам силна болка в лявата страна и се страхувам, че получавам инфаркт. Личният лекар би трябвало да го разпита този човек това задушаване например свързано ли е с физическо натоварване? Тези моменти на изпотяване и болка все в лявата страна ли са, или понякога и отдясно? Като изтръпва лявата ръка, изтръпва ли и дясната? А краката? 
Само една четвърт от преживелите някое от честите психични разстройства стигат до психиатър. Останалите или получават лечение на физическите си симптоми, или не получават никаква медицинска грижа. 
Целта на проекта е общопрактикуващите лекари, които най-често се срещат с такива пациенти, да започнат да ги разпознават. Очаква се това да повлияе и с намаляване на броя опити за самоубийства. Проучванията на психиатрите сочат, че около 70% от всички посегнали на живота си до две седмици преди това са посетили лекар. 
Репортажа на Надежда Цекулова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44