Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Хърсев: При бюджет, предвиден с дефицит, страната няма възможност да откаже вземане на дълг

Снимка: БГНЕС

В основни линии, промените в българското законодателство следват европейското. Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ финансистът д-р ик. Емил Хърсев по повод промените в Закона за гарантиране на влоговете.

Някъде, за съжаление, аз мисля че не е удачно, ние се оказваме пионери. Например във въпросната разпоредба за веднага – мълниеносно разплащане - в рамките на 2 седмици след установяване на затруднение в плащанията на една банка.

България е единствената страна, в която банките са оставени без защита от една централна банка и нямат възможност за рефинансиране, каза Хърсев. Цялата банкова система в Гърция се крепи на европейското рефинансиране, допълни той.

Ако България беше част от еврозоната, КТБ щеше да работи и до днес. Сигурен съм в това. При нея проблемът беше в нарушена ликвидност, очевидно.

Фондът за гарантиране на влоговете трябва да се опитва да внедрява практики на федералната корпорация за защита на депозитите в САЩ, които са по-напредничеви от тези в Европа, каза Хърсев.

Не е вярно, че в България се създава втора централна банка. Ние нямаме нито една централна банка в момента. БНБ не изпълнява функциите си на централна банка.

Финансистът е категоричен, че спешно трябва да бъде назначен подуправител на БНБ с ресор „Банков надзор“. Според него темата за ратификацията на нов дълг е „напълно измислена” и споразумението ще бъде подписано до дни:

Разбира се, че не става въпрос да се взема решение за външен дълг. Става въпрос за решение за регулиране и ратифициране на едно споразумение, което касае обслужването на външния дълг. В много парламенти по света се забелязват опити за демонстрация на популизъм, когато се обсъждат подобни решения, свързани с финансите. Очевидно, че страната, при този бюджет, предвиден с дефицит, няма възможност да се откаже от това да взема външен дълг. Тя има предстоящи падежи и трябва да ги погасява. Аз мисля, че в рамките на следващите няколко дни тази вълна от популизъм ще премине.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44