Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народното събрание подкрепи правителствената програма за санирането на старите сгради

| обновено на 20.02.15 в 15:09
Снимка: БГНЕС

Народното събрание подкрепи Националната програма за саниране на многофамилни жилищни сгради и цялостната й реализация, приета от Министерския съвет. Правителството, съгласувано с Националното сдружение на общините, трябва да внесе промяна в Закона за местните данъци и такси, която да изключва прилагането на данъчно облекчение за  обновените с публични средства сгради. Министър Лиляна Павлова заяви,че за по-малко от 100 дни правителството е успяло да изпълни едно огромно обещание от предизборната си кампания – програмата за саниране:

700 000 са жилищата в панелни сгради. Ние се надяваме да покрием 40% от тях. Това е огромна успеваемост! Въпреки всичките люти нападки и критики и с тази негативна кампания, промотирахте това саниране, защото лоша реклама няма! Колкото повече направим заедно, толкова по-добре, защото това е програма директно към българските граждани, но и към българската икономика! Над 5800 са фирмите – производители на дограма. Нека да им дадем шанс да произведат, българското производство и икономика да работи. Над 2500 са малките и средни фирми, които могат и ще работят по тази програма. Нека да им дадем шанс, защото условията, които сме поставили, са такива. За мен чашата е наполовина пълна. Нека да направим така, че с усилията, които ще вложим, сега да направим половината, а следващата половина – занапред в годините! Да има усилията, желанията, волята, за да се погрижим, защото почти три милиона българи живеят в тези сгради.

Проекторешението на левицата, което народните представители не приеха, предвиждаше парламентът да задължи кабинета до края на този месец да внесе в НС нова национална програма, която да съдържа оценка на целия сграден фонд, източниците и формите на финансиране и въвеждане на граждански контрол при санирането. Мая Манолова определи действията на управляващите като предизборни и разказа виц:

Разясняват Бойко Борисов и Лиляна Павлова за санирането в един софийски квартал. Гражданите слушат на онези събрания, които депутатите редовно организирате между четири блока, и един гражданин пита: "Извинявайте, разбрах всичко, но, господин премиер, не разбрах от кой блок ще започнете". И Бойко Борисов му каза: "Ама нищо не си разбрал, разбира се, че ще започнем от Реформаторския блок". Очевидно и фирмите около РБ са се включили в действието "Санирай и спонсорирай".

Манолова допълни, че ще ѝ е интересно как ще гласуват групите на ПФ и на АБВ. 

Константин Марков от РБ се обърна към Мая Манолова: Госпожо Манолова, ако за всяко ваше невярно, неточно или просто нахално твърдение внасяхте по десет лева тук отзад в деловодството, нямаше да има нужда да теглим заеми! Никакви!! Но, по-важното е не дали това е ляво или дясно решение, а че е решение, от което има нужда, решение, което е полезно за хората.

Магдалена Ташева от "Атака" призова българските граждани: На тази програма самата юридическа основа е гнила и аз призовавам, всички български граждани да не се сдружават в т.нар. "сдружения на собствениците", защото ще загубят жилищата си.

Рамадан Аталай от ДПС коментира, че е прекрасно да бъде изпълнена програмата за саниране, но има опасност процедурата да бъде опорочена: Пътят към ада, знаете, че е осеян с добри намерения и всички тук сме с добри намерения, но ако продължаваме по този начин от лявата страна политическата сила с хъс да работят да не се случи санирането и вие да продължавате да нарушавате законите, някой ден ще говорим, че пътят към ада е саниран с добри намерения.

Делян Добрев определи дебата като загуба на време, защото управляващите днес са чули това, което опозицията говори вече месеци: Опозицията е в паника, защото за първи път някое правителство ще направи нещо за хората, ама точно за хората, а не да им обяснява, че го прави за хората, а да е някаква държавна политика.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

БСП и РБ ще предложат на НС да бъдат направени промени в критериите на програмата за саниране

Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради провокира достатъчно тревожни изводи, които може да направи човек. Аз виждам голяма неравнопоставеност, дискриминация на собствениците, как точно определихме 36..

публикувано на 20.02.15 в 08:17
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44