Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

40% от търсещите закрила у нас се самоопределят като уязвими

Снимка: БГНЕС
40% от търсещите закрила у нас се самоопределят като уязвими, сочи доклад на неправителствения сектор. Най-силно засегнати са децата, непридружените непълнолетни, бременните, възрастните и хората, преживели изтезание, психическо, физическо и сексуално насилие.

478 са бежанците, интервюирани по проекта на фондациите "Център за правна помощ - Глас в България" и "Център за подпомагане на хора преживели изтезание“. Според доклада на неправителствените организации на едва 7 на сто от тези хора е била приложена процедура по идентификация и само 6% са били насочени към организация, която да посрещне специфичните им нужди.

Интервютата са провеждани само и единствено в конфиденциална среда. 26 въпроса. По време на интервюто присъства само интервюистът, преводачът и интервюираното лице, без никакви други лица, никакви представители на други организации или държавни институции с цел стимулиране на интервюирания до най-голяма откровеност, казва Борислав Димитров, който е част от екипа, осъществил проучването.

Анкетираните лица са от 18 страни. Най-много са сирийците - почти половината.

Част от анкетираните споделят, че при срещите си със служители на Държавната агенция за бежанците са били обект на расистки коментари, а понякога преводачът не е владеел съответния език достатъчно добре. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44