Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Цветан Райчинов: Цялостната приватизация на здравеопазването е алтернатива

Д-р Цветан Райчинов
Снимка: БГНЕС

Председателят на Българския лекарски съюз, д-р Цветан Райчинов, определи скандала с Военномедицинската академия и последвалата оставка на генерал Стоян Тонев от председателския пост на парламентарната комисия по здравеопазване като много неприятна история. Той призова да не се избързва с определенията и да се изчака истината да излезе наяве след проверка на прокуратурата и другите институции.

Не ме разбирайте погрешно! Така трябва! Дори ми се струва, че всичко това е малко позакъсняло. Много по-рано, като следя това, което излиза по медиите, е било ясно, че има проблеми, и защо се е забавило тяхното решение, аз нямам обяснение. Нека институциите в България, правова държава сме, докажат вина или липса на вина. Нека това стане факт и тогава да сипем обвинения или да оправдаваме някого. Не е работа на Лекарския съюз... Ние променихме много добре действащ в цяла Европа модел и го направихме български модел. Мениджърите на болниците най-често са с мандата на управляващата партия и на практика са политически назначения. Затова тяхната цел е не да се случи нещо добро в здравното заведение, а... да приберат каквото могат. Затова и повечето държавни болници не вървят. Трябва да има ясни критерии за назначаване, а не по политическа принадлежност. Другата форма е изцяло приватизация на здравеопазването, частникът не краде от себе си. Трябва незабавно да се реагира и не само генерал Тонев, а на всички, които са участвали, ако се окаже, в тази неправомерна дейност. 

Интервюто на Диана Янкулова с д-р Цветан Райчинов можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44