Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Илко Семерджиев: Притеснително е, че министър Москов мълчи за скандала с ВМА

Снимка: БГНЕС

Лидерът на "Десните", д-р Илко Семерджиев, бивш министър на здравеопазването, започнал здравната реформа в края на 90-те години, подчерта, че в скандала с ВМА и бившия й директор, генерал Стоян Тонев, не вижда отговорност.

Министърът на здравеопазването, както и министърът на отбраната, би следвало да носят и политическа, и административна отговорност за това, което се случва в техните системи! Ние чухме, че министърът на здравеопазването, който е един от най-приказливите в това правителство, нямало да взема отношение, въпреки че неговата агенция "Медицински одит" също има доклад по случая. На практика, казусът ВМА за мен не е водещ. За мене е водеща ситуацията, в която едно политическо лице, едно ведомство отказва да направи необходимото, когато има криза в сектора. Второто, което бих подчертал, което е много сериозно... Не сте забравили, когато преди не повече от месец, министър Москов каза, че ще гони болничните шашкъни, но вчера чухме, че ще мълчи по въпроса. Това е притеснително. Иначе не бива да се обвинява който и да е или да се сатанизира, преди да са си свършили работата компетентните органи.

Д-р Семерджиев подчерта, че откакто е въведено здравното осигуряване, от 15 години, няма ръст в извънболничния сектор с повече от 5 до десет процента, докато в болничния сектор е със стотици проценти.

В здравеопазването се налива огромен ресурс, въпреки че не са запушени пробойните...

По повод приети на първо четене законови промени, д-р Семерджиев предупреди, че те разбиват универсалния пакет.

Хората ще си плащат кеш, защото няма да има смисъл да спестяват в НЗОК или в частен здравен фонд.

Цялото интервю на Диана Янкулова с д-р Илко Семерджиев можете да чуете в звуковия файл.










Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44