Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оставката на Първанов – коментари сред политиците

| обновено на 26.02.15 в 12:20
Снимка: БГНЕС

Лидерът на АБВ Георги Първанов, който по-рано днес изяви готовност да подаде оставка от председателския пост след вчерашното решение на депутатите от партията му да подкрепят новия държавен дълг от 16 милиарда лева, заяви, че изтегляне на социалния министър Ивайло Калфин от правителството би било крайна мярка, която може да се случи при очевидна невъзможност да реализира политиката, заради която е бил изпратен.

Ние не сме предатели, ние сме хора с разум, обясни заместник-председателят на парламентарната група на АБВ Кирил Цочев. Колегата му Иван Славов допълни: Оставката на Георги Първанов не е факт. Тя още не е гледана, а не сме ние, парламентарната група, която ще му приеме оставката. Той е лидер на партията, а ние сме парламентарна група.

На въпрос защо вчера преди гласуването не са се обадили на Първанов, Славов отговори: Допуснете, че не всеки път телефоните работят.

Не съм усетил напрежение в коалицията, коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов: Смятам, че с диалога, който беше осъществен между министерство на финансите, в лицето на министър Горанов, и парламентарната група на АБВ, и разговорите, които бяха водени вчерашния ден, те успяха да променят позицията си. 

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев изрази пред "Хоризонт" задоволство от намеренията на Георги Първанов да подаде оставка от ръководството на АБВ: Не мога да скрия известна положителна реакция. За мен, дори от негова гледна точка, това е разумно решение. Ако АБВ трябва да върви към модерна социалдемокрация, трябва да се отърсят от миналото. Попитан как ще се отрази това на коалицията, той отговори: Аз работя чудесно с народните представители и от АБВ, и с вицепремиера Калфин.

Според съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов Първанов отдавна е трябвало да се оттегли от политиката: Първанов отдавна е изчерпал потенциала си на политик, но мисля, че трябва да носи отговорност за натрапения на България пагубен т.нар. "Голям шлем" с трите кретенски проекта, които България открито загуби, а пък ако бяха реализирани, щеше още повече да загуби. Така че, за мен това е сравнително добро за България, ако наистина е решил да се маха от политиката.

Георги Първанов обяви по-рано тази сутрин, че ще подаде оставка на следващия Национален съвет на АБВ, поради вчерашното решение на депутатите от партията му да подкрепят 16-милиардния заем на правителството.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Първанов е готов да напусне председателското място заради обрата на АБВ спрямо дълга

Лидерът на АБВ Георги Първанов определи решението на депутатите от партията да подкрепят заема от 16 милиарда лева като политическа грешка и изрази готовност да подаде оставка от ръководството на партията:  Парламентарната ни група, може би заради..

обновено на 26.02.15 в 11:07
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44