Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първанов е готов да напусне председателското място заради обрата на АБВ спрямо дълга

| обновено на 26.02.15 в 11:07
Снимка: БГНЕС


Лидерът на АБВ Георги Първанов определи решението на депутатите от партията да подкрепят заема от 16 милиарда лева като политическа грешка и изрази готовност да подаде оставка от ръководството на партията: Парламентарната ни група, може би заради лошата комуникация между нас, е решила в 12 без 5, да подкрепи дълга. Това е станало въпреки мен. Оценявам това гласуване на парламентарната ни група като сериозна политическа грешка, заяви пред Нова телевизия Първанов.

Ще поставя моята оставка на първия Национален съвет на партията, допълни той.

Има промяна в позицията на АБВ, искам да се извиня на избирателите, заяви Георги Първанов и допълни, че не вярва на думите на финансовия министър, на които е повярвала парламентарната група на АБВ. Редуциране на дълга няма да има, убеден е той. По думите му ситуацията е много сериозна и по-голямо изпитание за политическите партии в този момент няма. 

Според Първанов устните уверения на финансовия министър Владислав Горанов, че няма да тегли цялата сума, са недостатъчни: Аз вярвам на документи. Аз съм човек легитимист. Вярвам на това, което се гласува като документ. Ратафикацията е документ. Познавам как работи ГЕРБ и нямам никакво съмнение, че тези средства са предвидени толкова, за да бъдат изтеглени толкова. 

Лидерът на АБВ заяви, че изтегляне на социалния министър Ивайло Калфин от правителството би било крайна мярка, която може да се случи при очевидна невъзможност да реализира политиката, заради която е бил изпратен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Кирил Аврамов, Юрий Асланов: С гласуването на дълга кабинетът си осигури дългосрочен политически комфорт

Вероятно причината за преосмисляне на позицията за дълга на партиите, подкрепящи правителството, беше идеята за изваждане на Патриотичния фронт и АБВ от управляващите и влизане в турбулентност, каза политологът Кирил Аврамов в интервю за..

публикувано на 26.02.15 в 08:44

Георги Кадиев: Заявката за оставка на Георги Първанов е достойна постъпка

Заявката за оставка на Георги Първанов е достойна постъпка , каза депутатът от БСП Георги Кадиев в интервю за предаването "Преди всички". Политиците в България трябва да се научат, че има рубикони, които, когато ги преминеш, оставаш..

публикувано на 26.02.15 в 10:08

Оставката на Първанов – коментари сред политиците

Лидерът на АБВ Георги Първанов , който по-рано днес изяви готовност да подаде оставка от председателския пост след вчерашното решение на депутатите от партията му да подкрепят новия държавен дълг от 16 милиарда лева, заяви, че изтегляне на социалния..

обновено на 26.02.15 в 12:20
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44