Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Линка Тонева: В нашите посткомунистически политически системи корупцията е системен проблем

Изготвя се стратегия за борба с корупцията. Обявен е вече доклад за стратегически насоки. Линка Тонева – програмен координатор на "Прозрачност без граници", коментира този документ в предаването "Преди всички": Политическите събития през последните дни ни карат да си задаваме много въпроси. Този пореден документ в сферата на борбата с корупцията, за да бъде ефективен, той трябва да зададе конкретни механизми и конкретни мерки за повишаване и почтеността в политическия процес за защита на правата и интересите на гражданите.

Направихме предложения за този доклад за стратегически насоки. Имаме опит в предлагането на  конкретни програми за борба с корупцията. Ще проследим процеса докрай. Има заявка за спешност  в действията по приемането на такава програма. Всичко ще бъде сведено до това дали има, или няма  политически консенсус. Всяка стратегия от подобен характер все пак не е меню, от което да се избира. Корупцията е системен проблем. Ние 25 години се лутаме между добри практики, които взимаме от различен чужд контекст. Вече е време да помислим как политиките си да ги положим върху добри принципи, а не просто върху нечии добри практики. По корупция Румъния е на същите позиции като България, години наред на последно място в ЕС, същото е и по свобода на медии, сивата икономика е една трета. Точно, колкото у нас. В нашите посткомунистически политически системи корупцията е  системен проблем.  

Интервюто на Веселина Миланова с Линка Тонева можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44