Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Славчо Велков: Подминава се "чеченската връзка" за покушението срещу Немцов

Очаква се ново развитие на разследването на атентата в Бургас

Снимка: БГНЕС


Експертът по сигурността Славчо Велков коментира, че покушението срещу руския опозиционер Борис Немцов е извършено от професионалисти. Следствието там може да се обърне в друга посока.

От движеща се кола, във време, което не е светлата част от денонощието, от 6 изстрела два в главата и два в гърдите е изключително постижение.

Според него се пренебрегва "чеченската връзка" в покушението и факта, че единият от задържаните е работел в супермаркет в Москва. За да работи такава работа чеченец, той трябва да е преминал през проучване и разрешение на службите:

Това е равносилно при нас все едно да работи в ДАНС. Нека да обръщаме внимание на тези дребни факти. Логиката там води към извършители от този регион, но техните поръчители обикновено са зад граница - в Северна Европа.

Велков очаква ново развитие и на разследването на атентата на летище Сарафово заради задържането на Мохамед Шорба  в Ливан. Той е високопоставен представител на звеното за външни операции на Хизбула, признал, че е агент на израелските тайни служби Мосад,

Eкспертът коментира, че контратерористичния център към ДАНС е по-скоро с информационно-аналитични функции. Ислямска държава вече е обществено политическо формирувание каза експертът, според когото вВ Близкия изток и северна Африка се развиват неконтролирани процеси допълни той и сподели:

Заплахата от терористична дейност за България е точно толкова актуална, колкото за всички участници в т. нар антитерористично противодействие. Тя е реална, а не виртуална. Това че няма пряка информация е съвсем отделен въпрос.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44