Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отчетени са слабости в интегрираната стратегия за превенция и противодействие на корупцията

Снимка: Мария Съботинова

В интегрираната стратегия за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност има слабости, отчита анализ за въздействието й. 

Липсва синхрон в плановете за действие срещу корупцията. Ще се подготви нов стратегически документ за противодействие на корупцията.

Да бъдат формирани институционално тези звена, които ще отговарят за изпълнението на стратегическите цели и конкретните мерки за противодействие на корупцията. Една от препоръките на Европейската комисия в тази сфера е създаване на единен орган, който да координира цялостната дейност по изпълнение на новия стратегически документ за противодействие на корупцията, заяви Димитър Иванов - държавен инспектор в Главния инспекторат.

Необходимо е да се оптимизира системата за вътрешен административен контрол, а също уеднаквяване на практики на различните звена, които осъществяват контрол за противодействие на корупцията.

Впечатляващо е, когато това се отнася до ВСС, Агенция "Митници", Прокуратурата, ДАНС, Министерството на земеделието и храните също има достатъчно много, тоест имаме сектори и органи, които би трябвало да са в челните редици на борбата с корупцията и на превенцията, но, както виждате, мерки в плановете в тяхната област почти липсват, обясни Станка Делчева, която е част от екипът, подготвил оценката.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

"Галъп": 55,2% смятат, че корупцията е главна причина за неспазване на правния ред

След като Европейската комисия постави на последно място в Общността независимостта на българската съдебна система, днес станаха ясни данните от редовното проучване за борба с корупцията и състоянието на правосъдната система на гражданската..

публикувано на 10.03.15 в 11:51

Линка Тонева: В нашите посткомунистически политически системи корупцията е системен проблем

Изготвя се стратегия за борба с корупцията. Обявен е вече доклад за стратегически насоки. Линка Тонева – програмен координатор на "Прозрачност без граници", коментира този документ в предаването "Преди всички": Политическите събития през последните дни..

публикувано на 05.03.15 в 09:34
Директорът на ФБР Джеймс Коми

Джеймс Коми обсъди със Сотир Цацаров борбата с тероризма и противодействието на корупцията

Гостуващият у нас директор на ФБР Джеймс Коми се срещна и с главния прокурор Сотир Цацаров . Акцент в разговора е била необходимостта от приемане на ново антитерористично законодателство с оглед на новите световни заплахи. Освен борбата с тероризма,..

публикувано на 04.03.15 в 17:03
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44