Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илия Илиев: Днес ще се работи приоритетно в община Ардино

Снимка: БГНЕС

На 90% е разчистена републиканската пътна мрежа в област Кърджали, каза областният управител на Кърджали Илия Илиев в интервю за предаването "Преди всички".

В момента се работи по третокласните пътища, които се разчистват и разширяват. Проблем създават многото паднали дървета, които затрудняват снегопочистването. Работят екипи както на "Пожарна безопасност", така е създадена организация и от горските стопанства, като е наета техника и от дърводобиващите фирми. Надявам се днес да приключим с разчистването на републиканската пътна мрежа и след това всичката снегопочистваща техника, която е на територията на областта, ще се насочи към разчистването на общинската пътна мрежа, добави той.

Илиев обясни, че след като е обявено бедствено положение, кметовете на общини могат да привлекат всичката налична техника на фирмите, като освен снегопочистващата фирма, това са и строителни фирми: От Кърджали започнахме да разчистваме пътя за Ардино още преди дни, но имаше страшно много паднали дървета, които затрудняват. Ние не можем да вземем техника, която да я сложим в Ардино и да започне да почиства. Дотам просто трябва да се достигне. От вчера прехвърляме техника там, за да може да започне разчистването до малките населени места. В момента работят и екипи на Енергийния системен оператор, за да отстранят аварията и да се възстанови електрозахранването на Ардино. Засега това е единствената община без ток в областта. 57 екипи на EVN работят на територията на областта за отстраняването на повредите в малките населени места. Има около 80 паднали стълба, които трябва да се възстановят.

Комуникациите се очаква да се възстановят, след като се отстранят авариите в електропреносната мрежа.

Започна денонощното наблюдение на язовирите в област Кърджали, които са над 600. В големите язовири – "Кърджали" и "Студен кладенец" се освобождават водни обеми, преди да започне топенето на снега.

Цялото интервю на Борислава Борисова с Илия Илиев чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44