Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Ардино: Голяма част от селищата в община Ардино все още са без ток

Снимка: БГНЕС

Първи останахме в  бедствено положение и вероятно последни ще излезем от тази ситуация. В община Ардино от 52 населени места, все още до 7 пътищата не са почистени, снабдяването с електричеството е нарушено в голяма част от населените места. Авариите са изключително тежки и в труднодостъпни места и това много затруднява екипите на EVN, каза кметът на Ардино Ресми Мурад в интервю за предаването „Неделя 150“.

Кметът обясни, че се поддържа връзка с живеещите в 7-те селища, до които няма разчистен път: Тези населени места са най-отдалечените, в най-високите населени места и те затова и останаха с най-висока снежна покривка. Имаме връзка с кметовете на населените места и с определени хора. При необходимост доставяме най-неотложните неща като лекарства и хляб. Надявам се до края на днешния ден да почистим и тези пътища.

Мурад посочи още, че техниката, с която разполага общината не е подходяща за екстремни обстоятелства: С техниката, останала от бившите „Машинно-тракторни станции“ ние почистваме нашите пътища. Няма модерни машини, с които да почистваме и това затрудни основно почистването. Друг проблем  в тази ситуация са падналите дървета. Те буквално затвориха пътищата. Има участъци от няколко стотин метра с няколко стотин паднали дървета.

Вероятно ще е необходимо да се предприемат законодателни промени във връзка със сервитутните зони, просеките, които трябва да се направят около инфраструктурата. Навремето, когато тази уредба е била регламентирана, залесяването с дървета е било на 4-5-10 метра, сега те са с ръст 30-40 метра, с което нанасят сериозни нарушения на цялата инфраструктура, каза още Ресми Мурад.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44