Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЛС се е самосезирал по казуса с фалшивата диплома на д-р Иван Вуцов

Снимка: БГНЕС

Казусът с дипломата на д-р Вуцов на нас ни е известен от септември 2014 година, когато ни беше изискана писмена справка от СДВР, с която ни искат дипломите и копие на сертификатите на д-р Вуцов. Тогава проведох разговори с длъжностните лица и тогава ми беше обяснено, че от Медицинския университет в София са изпратили сигнал, с който уведомяват МВР, че д-р Вуцов е представил неистинско копие на свидетелство по специалността "Кардиология". Тази молба е била представена още през 2013 година, т.е. случаят е повече от година, обясни в интервю за предаването "Преди всички" Валентин Димитров, юрисконсултът на частна болница "Тракия", който е подал първоначалния сигнал до главния прокурор и до Окръжната прокуратура в Стара Загора за фалшивото свидетелство за специалност на Иван Вуцов, завеждащ Отделението по инвазивна кардиология в Университетската болница "Проф. Стоян Киркович".

Изпълнителният директор на МБАЛ "Проф.д-р Стоян Киркович" доц. д-р Йовчо Йовчев заяви, че дипломата на д-р Вуцов е добита през 1996 година и в досието му има копие на дипломата по "Кардиология". Свидетелството по инвазивна кардиология е било обект на дейност на д-р Вуцов в съответните лечебни заведения, в които е отчитал дейността си и е издадено през 2011 година: Виждал съм го, даже има копие в документацията и копие от документацията има в Касата от 2011 година. Всяка година, предвид сключването, на който и да е нов рамков договор, се изискват копия на всички видове документи и квалификации на работниците в лечебните заведения, на базата на което се прави "Приложение 1" и въз основа на него съответният специалист се допуска до работа по съответните клинични пътеки. Такова свидетелство има в Касата.

Доц. д-р Йовчо Йовчев заяви, че д-р Иван Вуцов ще излезе в неплатен отпуск: Аз го попитах дали тези документи са налични, отговорът е, че тези документи при него са налични.

Председателят на Комисията по професионална етика към Българския лекарски съюз д-р Петко Загорчев заяви, че Съюзът все още не се е запознал с фактологията: Нямаме към нас отправено искане за проверка по случая. Съгласно устава на БЛС и Кодекса по професионална етика, в случаи, които имат социална и обществена значимост имаме право да се самосезираме. За случая разбрахме последните дни от медиите. Днес е изпратено писмо, с което изискваме от Етичната комисия в Стара Загора да се заеме със случая. Ние ще вземем позиция, след като фактологията бъде проверена. Такива ситуации може да се предотвратят с електронен регистър, който да управлява БЛС, и в който да бъдат регисртрирани всички дипломи на лекарите. БЛС вече работи по изработването на електронен регистър.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44