Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов: Всеки ден чуваме за нови собственици на имущество на КТБ

Снимка: БГНЕС

Много бързо трябва да влязат синдици в Корпоративна търговска банка и да съобщят дали някой е пипал собствеността на КТБ. Ако това се докаже, прокуратурата веднага да намери виновниците. Това каза за "Хоризонт“ премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

Според него това не е закъсняла стъпка:

Месеци наред ние очаквахме процедурата с поставянето на синдици да стане факт. Спомняте си разговора с г-н Миков, който каза, че и по това действащо законодателство би могло да се сложат синдици. Ние веднага го направихме и още следобеда съдът ни върна, че не може да ги назначи. С една дума, ние трябваше да изчакаме този процес, за да не ни обвинят в някаква тенденциозност. В същото време пък не можем да гледаме как собствеността ще я разпределят по друг начин – незаконно. Затова смятам до края на другата седмица, ако днес обнародват закона, вече да има синдици и въпросите да са към синдиците.

Държавата трябва да е първата, която да се овъзмезди от собствеността на банката, заяви Борисов и допълни:

Знаете, че месеци наред, спазвайки закона, те имат достатъчно основание да излязат и да кажат – ние не сме нарушили нищо, законът е такъв, но крайният резултат беше, че месеци наред нямаше синдик. А когато няма синдици в една банка, няма кой да управлява, няма кой да стопанисва всичко това. Квесторите изпратиха едно писмо, че не са извършени разпоредителни сделки, но, в същото време, ние всеки ден чуваме за нови собственици на имущество, което е в КТБ. В същото време, държавата в наше лице е изплатила над 3,5 млрд. на вложителите в КТБ. Оказва се, че държавата по тази причина е първа, която би трябвало да се овъзмезди от собствеността на КТБ, изобщо, е заобиколена.

Премиерът поздрави министъра на финансите Владислав Горанов за взетия дълг от 3,1 млрд. евро:

Поздравявам Горанов за добрата емисия, която направиха. Финансистите ще я оценят, ще я коментират. Няма да я коментирам аз.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44