Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЕВР: С 13% поевтинява природният газ от април

| обновено на 30.03.15 в 17:47
От април природният газ ще е по-евтин с 13 на сто, реши окончателно Комисията за енергийно и водно регулиране. Така през следващото тримесечие цената на синьото гориво ще е близо 524 лева без ДДС и акциз.

Природният газ може да поевтинее с нови около 10 процента от юли.

Действително имаме очаквания, ако се задържат цените на петрола и курсът на долара спрямо лева на сегашните равнища, през третото тримесечие отново да имаме едно намаление в рамките на до 10%, каза в интервю за "Хоризонт" изпълнителният директор на "Булгаргаз" Петьо Иванов.

Той каза още, че местният добив на синьо гориво е намалял от 16 на 4%: В сравнение с първоначалните години на експлоатация, количествата, които са за вътрешен пазар от местен добив, намаляват.

"Булгаргаз" ще започне със собствени средства да купува синьо гориво за хранилището в "Чирен" в размер на около 280 милиона кубични метра. Ще се работи и за търсене на други форми на финансиране, включително и обявяване на процедура за кредитираща институция, каза още Петьо Иванов.

Той посочи, че текущите задължения на ТЕЦ-овете към "Булгаргаз" са 270 милиона лева. От тях 190 милиона са на "Топлофикация" – София.

Интервюто на Юлиана Корнажева с Петьо Иванов можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44