Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът остави в ареста шестима последователи на Ахмед Муса Ахмед

| обновено на 02.04.15 в 21:12
Окръжният съд в Пазарджик

Окръжният съд в Пазарджик остави в ареста шестима задържани последователи на Ахмед Муса Ахмед, обвинени в разпространяването на радикален ислям. 

Съдът реши, че задържаните във вторник шестима последователи на Ахмед Муса Ахмед могат да се укрият и да напуснат страната. Като най-често посещавана от тях дестинация беше посочена Германия.   

По време на заседанието прокурор Недялка Попова изложи обосновани предположения, че групата е работила активно за налагането на халифат и е разпространявала рез "Фейсбук" клипове с пропаганда за война, аналогична на тази, която "Ислямска държава" пропагандира на територията на Сирия и Ирак.

За водач на пловдивската група се посочва Йосиф Минчев, който лично под указанията на Ахмед Муса, е налагал религиозно-екстремистка идеология. Адвокатът Иван Колев определи връзката между Йосиф и Ахмед като случайна.

Единият от групата се е занимавал и с търговия на наркотици.

Новите шест задържани последовалите на Ахмед Муса Ахмед остават в ареста. Определението на съда може да бъде обжалвано в тридневен срок пред Пловдивския апелативен съд.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Съдът в Пазарджик гледа мярката за неотклонение на 6-имата задържани за радикален ислям

В Пазарджишкия окръжен съд се гледа мярката за неотклонение на задържаните 6-има последователи на Ахмед Муса Ахмед , обвинени в разпространяването на радикален ислям. При обиските на домовете на няскои от тях бяха открити боеприпаси. Прокуратурата настоява..

публикувано на 02.04.15 в 17:52

Нови арести в Пловдив и Пазарджик за радикален ислям

Шест души от Пазарджик, Пловдив и Асеновград са задържани тази сутрин заради проповядването на идеите на „Ислямска държава”. Срещу други двама е издадена европейска заповед за арест. Акцията е проведена от ДАНС , под наблюдението на пазарджишката..

обновено на 31.03.15 в 16:53

Седем души са арестувани за проповядване на радикален ислям

Нови седем души от Пазарджик и Пловдив са арестувани за проповядването на радикален ислям. Акцията се е провела рано тази сутрин. Операцията е осъществена от ДАНС под наблюдението на Пазарджишката окръжна прокуратура. Арестът е станал сутринта, като в..

обновено на 31.03.15 в 11:16

Експертиза на специалист-арабист прехвърли делото за радикален ислям за април

На закрито заседание Пловдивският апелативен съд разгледа жалбите на подсъдимите по делото за проповядване на антидемократична идеология.  Съдът уважи искането на защитниците за назначаване на експертиза, която за бъде извършена от специалист-арабист...

обновено на 12.02.15 в 11:27
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44