Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янаки Стоилов: БСП има нужда от промяна и последователност, за да докаже това, което заявява

Снимка: БГНЕС

Целите на конгреса на БСП са доста амбициозни. На него трябва да се приеме политическа декларация, която да отразява нашата позиция за всичко случващо се в България и Европа. В нея трябва да посочим каква е ролята на БСП като истинската лява опозиция на сегашното управление.

Това каза за "Хоризонт“ в предаването "Неделя 150“ Янаки Стоилов по повод започналия конгреса на БСП.

Трябва да бъдат направени и частични промени в Устава, за да се подобри комуникацията между националните и местните структури в партията. Няколко месеца преди местните избори ние отправяме нашето послание към хората и общините за левите стандарти в местната власт, за постигане заетост и доходи на гражданите, достъпно здравеопазване и сигурност за имуществото на хората.

Янаки Стоилов заяви, че амбициите на социалистите на предстоящите местни избори не се свеждат само до малките населени места:

Ние ще се опитаме да пречупим отлива на гласове, който регистрира партията на европейските и парламентарните избори. Ако започнем да възстановяваме доверието в по-широки мащаби на нашите привърженици, нашето представителство като участие в местната власт ще бъде солидно.

Според него, БСП има нужда от промяна и подчерта:

Бих искал да не се използва дискусията около уставните правила, за да създават дезинтеграция в партията. Пътят, който трябва да следваме, е отстояване на национални позиции и категорична лява политика, но това не трябва да се мисли само като декларация, а като израз на реални действия. БСП има нужда от промяна и последователност, за да може да докаже, че тя е достоверна, за това което заявява.

Лидерският проблем в левицата е силно преувеличен, коментира Стоилов и допълни.

Ситуацията в цяла Европа се радикализира поради дълбоките неравенства и несправедливости, поради противопоставянето между ЕС и Русия. Ние не сме ситуативна партия, без историческа биография. Това поставя пред нас по-високи изисквания и намиране на баланса между категоричността в политиката и приемствеността.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44