Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агнета без свидетелства за произход са открити в кланица в Търговищко

| обновено на 09.04.15 в 20:12
Снимка: Радио ВИДИН

30 агнета без свидетелство за произход и без ушна маркировка са открити в кланица в село Здравец край Търговище. На мястото беше извършена внезапна проверка от експертите от Областната дирекция за безопасност на храните и Икономическата полиция.

Според доктор Анелия Цонева, ръководител на областната дирекция, агнетата са оставени на отговорно пазене, обектът е запечатан, а това е второ нарушение само за една седмица. На собственика ще бъде връчен акт за административно нарушение.

Официалният лекар, който отговаря за кланицата, е уведомил началник-отдела и веднага сме влезли във връзка с икономическа полиция. Установяват 30 броя агнета, без ветеринарно-медицинско свидетелство за произход, без индивидуални ушни идентификатори. Издадено е разпореждане за спиране на дейността на кланицата само, не и на транжорната. Предстои връчване на акт за установеното административно нарушение, посочи Цонева.

Собственикът на фирмата Славчо Славчев демонстративно раздаде на случайни граждани около два тона месни продукти в знак на несъгласие със затварянето на предприятието и е разтревожен за съдбата на запорираните животни.

Ние се обадихме до началник-отдел хуманно отношение в Министерството на земеделието и храните. Той ни каза, че нямат право ОДБХ, каза Славчев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

По-малко агнета заради ранния Великден

По-малко български агнета за Великден ще има на пазара тази година. Причината е в заболяването син език и в по-ранното настъпване на празника, коментира за Радио Стара Загора Бисер Чилингиров, председател на Асоциацията на овцевъдите в България. Към..

публикувано на 09.04.15 в 14:11

Внимавайте при продажбата на агнета, съветва полицията

Внимавайте при продажба на домашни животни , предупреждават служителите на реда. "Препоръчваме на стопаните да бъдат предпазливи при установяване на контакти с търговци, които посещават дворовете им под предлог, че изкупуват животни. С наближаването на..

публикувано на 06.04.15 в 16:24

"Извън протоколно" за агнетата и телетата

Защо е важно да се премахне тормозът и рекетът на границата за българските животновъди и те да пробият на  турския пазар?  Подчертавайки, че няма спор, че агнетата и телетата ни са най - добри, премиерът Бойко Борисов разкри особеностите на този вид..

публикувано на 27.03.15 в 13:36

Агенцията по храните в Кюстендил глобява с минимум 500 лева за нерегламентирано клане на агнета по Гергьовден

Агенцията по храните в Кюстендил ще глобява с минимум 500 лева за нерегламентирано клане на агнета по Гергьовден. Такова месо ще бъде конфискувано и предавано за изгаряне в екарисаж, обяви директорът на областната служба на агенцията Първан Дангов. Той..

публикувано на 04.05.14 в 16:34
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44