Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Спасов: Основен проблем на децата у нас е насилието в училище и в семейството

УНИЦЕФ България проведе първата по рода си широкомащабна консултация с деца от 10 март до днес, 10 април. Ивайло Спасов съобщи, че седем хиляди деца, на възраст от 10 до 18 години, са изявилите желание и са се постарали да попълнят анкетата.

От отговорите, които сме прочели на този етап, по-скоро личи, че това са автентични детски отговори. Дори сред най-малките се споделят проблеми и притеснения в семейството...най-интересните за нас отговори излизат от отворените въпроси,  където децата имат възможност да споделят своето мнение. Там където ги питаме директно кои са най-големите проблеми, които децата срещат в България. Анкетата е анонимна. Направи ни впечатление, че голяма част от децата споделят като основен проблем и притеснителен проблем насилието. Насилието както в училище, ежду учениците, така и в семейството. Децата споделят, че не знаят от кого да потърсят помощ или са обезверени, защото не знаят кой може да им помогне. Свидетелството показва, че в живота на децата присъства насилието като траен фактор! Другото, което споделят и е много притеснителна етнденция е, че случаите на насилие в училище са насочени към бедните деца. Не споменават дали става дума за друг етнически произход или за деца с увлеждания, жертвите са бедните деца. Това е нова за нас тенденция, и то автентична, изказана от самите деца...Това допитване има за цел да послужи за актуализация на Националната стратегия за детето, която е с период 2008-2018 година.Имаме разбирането от страна на властите, че всички констатации от анкетата ще послужат за всякакви промени в статута на децата, за да стане тяхната закрила и защита по-ефективна...В последните 25 години както у нас, така и по света, не се разпознава правото на детето да бъде чуто и тяхното мнение. Насърчаването на детското участие развива интелекта и самочувствието им.

Цялото интервю на Борислава Борисова с Ивайло Спасов можете да чуете в звуковия файл.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44