Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протойерей Николай Георгиев търси доброволци за духовна работа със затворници

Станете спътници на лишени от свобода по пътя им към духовното е призивът на инициативата "Пътешествието на затворника" към доброволци да участват в нея. Протойерей Николай Георгиев, свещеник от Софийска епархия, създател и председател на Дружеството за религиозна и обществена подкрепа на лишените от свобода, пояснява, че в работата си през годините със затворниците използва Евангелието от Марк, защото е най-краткото и най-точно и ясно в него се описва кой е Христос и защо е дошъл на този свят.

Целта ни е не религиозно, а исторически да минат текстовете на Евангелието от Марк. Нашата амбиция е, в рамките на две години и половина, четири хиляди затворници в България да минат тази програма в България...Тогава проповедта на свещениците в затвора ще бъде по-силна, по-реална...Не е висока ефективността на нашите свещеници в затвора, те са там на половин щат...Държа на доброволното участие на лишените от свобода. Ние ги каним с малки покани с призива "Елате да научите историята на един затворник като вас".Затворниците, в част от събитията в Евангелието, ще намерят и част от себе си...Затворът е най-големият провал на личността! За нас, обществото, това е най-големият провал в цялата житейска сфера! Ние се оказваме абсолютно неспособни да изцерим някого, който е заразен от грях!...Нямаме доброволци, това е феномен с обратен знак! Искаме да започнем с доброволци в пет града в България, за участие записваме в нашия сайт, на нашето общество за помирително правосъдие. Доброволците ще преминат през обучение, през проверка дали могат да влизат в затвор. Най-важното - не искаме никой да се притеснява, най-добре би било ако са религиозни.

Цялото интервю на Борислава Борисова с Протойерей Николай Георгиев можете да чуете в звуковия файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44