Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Камен Кожухаров:

Има риск онкоболните да останат без лечение, ако на заседанието на НЗОК не се вземе разумно решение

Снимка: БГНЕС

Финансирането на терапиите за онкоболни ще се преразгледа на заседание на Надзорния съвет на Здравната каса в сряда, съобщиха за "Хоризонт“ от НЗОК. Между 15 и 40 % са намалени бюджетите на комплексните онкологични центрове. Въпреки опитите да се наложат ограничения, още в края на март стана ясно, че парите не стигат, а болните не могат да чакат за терапия.

Оказва се, че новата методика за финансиране на болниците може фатално за забави лечението на пациентите с онкологични заболявания. Директорите на комплексните онкологични центрове се надяват, че срещата ще приключи с разумно решение.


Рискът пациентите с животозастрашаващи заболявания да останат без лечение изглежда все по-реален. Д-р Камен Кожухаров управител на Комплексния онкологичен център - Русе, заяви:

Днес подписах още един анекс към Касата, който гласи, че, когато минем лимитите си за месец, трябва да пишем пациентите в списък на чакащите. Терапията в онкологичните заболявания е съобразена с физиологията на туморите, а не с паричните потоци на Касата. Туморът не го интересува кога касата плаща. Свършат ли парите за срока, който е дошъл след това – просто чака.

В русенския онкоцентър парите ще се изчерпят около 20-о число на месеца и вероятно лечението на надлимитните пациенти ще е за сметка на заплатите на работещите. Миналият месец служителите на д-р Кожухаров са получили 75% от възнагражденията си.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, както в министерството, така и в Надзора на Касата има яснота за проблемите:

Понеже се появиха нови лечебни заведения, които имат онкологии, тези лекарства се разпределиха между старите и новите лечебни заведения. Това, което могат да направят изпълнителите на медицинска помощ, е рационална лекарствена употреба.

Чуйте целия репортаж в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44