Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерите на Италия и Малта искат единна Европа срещу организирания рекет с бежанците през Средиземно море

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във връзка с трагедията с бежанския кораб, в който се предполага, че са се удавили над 900 души, а спасените са само 28, в Рим на извънредна среща разговаряха премиерите на Италия Матео Ренци и на Малта Джозеф Мускат.

И двамата са единодушни, че Европа трябва да бъде едно цяло в борбата срещу трафика на хора.  На специалната пресконференция Мускат подчерта, че престъпниците трябва да бъдат наказани. Той поиска  да се вземат превантивни мерки срещу трафика на хора и Либия, от където потегля той, да се превърне в една сигурна страна и трафикантите задържани. Във тази връзка Ренци уточни, че става дума за целенасочени действия срещу криминални организации и организиран рекет по темата нелегална имиграция в настоящата либийска ситуация, но не става дума за военни действия. Според него, светът е свидетел на нова форма на робство, което трябва да престане. Матео Ренци каза още, че на 30 морски мили  от либийските брегове се намира гумена лодка с около 100-150 души на борда, друга по-голяма с 300 бежанци и още един плавателен съд изпаднал в затруднение, като Италия и Малта са се заели със спасителните операции. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44