Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Чиширков: Бежанците трябва да имат законен път към Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз (ЕС) реши снощи да увеличи три пъти размера на средствата, които сега се отпускат за издирвателно-спасителни операции в Средиземно море. Ще бъде значително увеличен капацитетът на тези мисии с допълнителни самолети, кораби, хеликоптери и персонал.

Върховният представител за външната политика Федерика Могерини трябва да подготви варианти за евентуална военна операция срещу трафикантите на хора, която да задържа и унищожава използваните от тях кораби и лодки. 

Трябват допълнителни действия по отношение на ситуацията с имигрантите, смята и говорителят на Върховният комисариат на бежанците към ООН в България Борис Чиширков:

Необходимо е да има устойчива програма, която да открива бедстващи кораби, да провежда спасителни операции. Трябва да се съсредоточим на първо място върху опазване на човешкия живот. Подобна операция имаше в Италия, но тя беше прекратена заради липсата на финансиране миналата година. Мислим, че сега е удобен момент, когато фокусът е съсредоточен върху тази криза, да се предприемат мерки, които да са разликата между смъртта и сигурността на хората, които са изпаднали в беда.

Чиширков смята, че могат да се създадат визови програми, които да стимулират законната миграция към ЕС. Друга възможност е участие в програмите, които Върховният комисариат на ООН за бежанците подготвя – за презаселване на уязвими бежанци от горещи точки към Европа по законен път.

Не може да не се подкрепят страните в Европейския съюз, които са под сериозен имигрантски натиск, казва още Чиширков: 

Трябва да има устойчива система в Европа, която да разпределя справедливо бежанците и подкрепя със средства и ресурси тези страни, които са под особен натиск.

Цялото интервю с Борис Чиширков можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

ЕС увеличава три пъти размера на средствата за издирвателно-спасителни операции

На приключилата в четвъртък вечерта извънредна среща на върха за имиграцията и трафика на хора Европейският съюз реши да увеличи три пъти размера на средствата, които сега се отпускат за издирвателно-спасителни операции в Средиземно море. Заради..

обновено на 24.04.15 в 07:40
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44