Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Статии на 35 автори са събрани в антология за т.нар. "Възродителен процес"

Възпоменателен митинг по повод годишнина от "възродителния процес".
Снимка: БГНЕС

Статии на 35 автори включва антологията "Когато ми отнеха името. Възродителният процес в литературата на мюсюлманските общности".

Съставители на сборника са проф. Зейнеп Зафер и Вихрен Чернокожев.

Представянето е тази вечер от 17.00 часа в Народната библиотека в София.

Има текстове в антологията, които са написани на български и са издадени в България, но повечето са написани в Турция и са издадени на турски език в Турция. Те са преведени
, каза в предаването "Хоризонт до обед" проф. Зафер.

Тя е една от най-видните активистки срещу смяната на турските имена в Родопите, процес, който започва още през 70-те години. Зейнеп Зафер е многократно изселвана и репресирана. В момента преподава руски и български в Университета в Анкара.

През 1978 година в Турция се изселва и писателят Нихат Алтънок. Той има близки там, но причината да напуснат България е друга:

Видяхме, че ни прекъсват пътя. "Възродителният процес" през 70-те и 80-те години за мен започна да се вижда като едно черно петно. Но аз виждах, че това не е дело на българският народ, а на режима.

В началото на 80-те години България напуска и поетът Ибрахим Камбероглу. Той смята, че хората все още боледуват от режимите.

В антологията за т.нар. "Възродителен процес" са събрани и много анекдоти, които са разказвани в общността на българските турци.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44