Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яна Георгиева: Парите по ОП "Околна среда" не са замразени, плаща се редовно

Парите по ОП "Околна среда" не са замразени. Напротив, извършват се редовни плащания. Тиражираната днес информация не е вярна.
 

Средствата, които България до този момент е разплатила по ОП "Околна среда", съгласно правилата на Комисията, към настоящия момент са възстановени. Не ни се дължат повече средства и парите по ОП "Околна среда" не са замразени.

Това каза за предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" Яна Георгиева – ръководител на управляващия орган към Оперативна програма "Околна среда" към МОСВ.

С последния транш от ЕК, който сме получили в края на април, сме получили всички средства, които са били заявени от нашата страна – 995 милиона евро. Това включва и 6-те транша, които получихме след възстановяването на средствата през ноември 2014-а г.  До края на 2014-а г. сме получили от Комисията, възстановени са ни близо 440 млн. лв. Последният транш е от още 557 милиона.

От началото на годината от МОСВ не са заявявани средства за възстановяване, додопълни Георгиева, която е категорична, че забавяне няма:

Първият ни сертификат ще бъде подаден към Национален фонд на 11-и май. Ще подадем сертификат за 170 милиона за периода от януари до април.

В края на годината изтича срокът за допустимост на разходите по старата оперативна програма. Има „компоненти от проекти“, които имат проблеми, допълни Георгиева:

Това са тежки инфраструктурни проблеми, свързани са със сериозни изкопни работи, с натъкване на археологически разкопки, с проводи, които не са нанесени на кадастралните карти, но това са проблеми, които нашите строители и изобщо целият бранш много добре знаят как да преодоляват. Така че нямаме съмнение, че проектите ще бъдат изпълнени.

Повечето проекти са в много напреднал стадий, сподели Георгиева, която изрази увереност, че няма да останат неизпълнени проекти.

В новата оперативна програма 2014 -2020-а година основен акцент ще са водите, биоразнообразието и рециклирането на отпадъците, каза Георгиева. Има и две нови оси, които касаят качеството на атмосферния въздух и ограничаване на риска от наводнения и свлачища.

Категорично е искането от страна на Комисията бенефициент на средствата да бъдат ВиК операторите, а не общините. ВиК операторът е този, който събира средствата от гражданите за ползването на услугата: „доставка и отвеждане на замърсените води“. Бизнес логиката е, че те би трябвало да бъдат бенефициент, защото, знаете, при тези проекти се осигурява и собствено финансиране, каза Георгиева в коментар за средствата, предвидени за ВиК сектора.

Интервюто на Емилия Антова с Яна Георгиева можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44