Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институтът за дясна политика очаква промени в правителството след местните избори

Деян Христакиев: Очертават се 3 групи, които ще се борят за овладяване на лявото пространство

| обновено на 05.05.15 в 15:09

Институтът за дясна политика очаква промени в правителството след местните избори наесен. Това обяви Нено Димов, който представи анализа на Института за периода март-април. По думите му, наблюдава се буксуване в здравеопазването и социалната реформа:

Имаше претенция за бързо решаване на проблемите, но и двете сфери зациклиха. Казвайте здравеопазването и социалната политика - това са министрите, които ръководят тези сектори, следователно те не се справят в момента. Ние не сме социологическа агенция, аз не мога да гадая защо господин Москов има висок рейтинг, но ако тенденцията, която забелязваме в момента, продължи, аз не очаквам този рейтинг да се запази.

Според политолога Деян Христакиев след предсрочните парламентарни избори през 2014-а година в България се е оформила пълноценна, постпреходна десница, която е намерила своите механизми за взаимодействие и е създала правителство. В левицата обаче тече процес на силна фрагментация. Той очерта 3 основни групи, които ще се борят за овладяване на лявото пространство:

Първата група е т.нар. "традиционна левица". Това са хора с предимно носталгичен вот, но в момента тя изглежда амортизирана и застаряваща. Ако БСП продължи да се придържа единствено към тази ниша, тя ще забави своето стопяване, но ще го направи необратимо. В тази ниша на традиционните леви БСП води тежка битка с АБВ. Втората група, която претендира за лявото пространство, ние наричаме "радикални носталгици". Това са нови политически сили от типа на партията на Велизар Енчев, която води тежка битка с "Атака" за овладяване на русофилския, радикален вот. Тази ниша е част от електорат, който БСП постоянно губи. Третата група е групата на т.нар. "нови леви" – зелените движения и широки либерални среди. Това са интелектуални леви, които искат да направят нов прочит на Марксизма. Десницата ще бъде десница на стабилността и консолидацията. Затова ролята на левицата ще е да реализира нови идеи и да търси нова постройка за политическата система.

Според анализа на Института за дясна политика ПГ на АБВ и Георги Първанов са в две паралелни плоскости, а след местните избори напрежението в партията ще се покачи и формацията ще се откаже от своя създател. ДПС продължава да се намира в криза, въпреки частичния успех на изборите в Сърница: Откакто г-н Местан стана председател на Движението за права и свободи, постепенно, но постоянно, то губи от своята физиономия.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44