Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Мангъров: Около 130 души у нас страдат от рядкото заболяване пулмоналната хипертония

Снимка: www.umbalpleven.com

Около 130 души у нас страдат от рядкото заболяване пулмоналната хипертония. 7 от тях чакат за трансплантация на бял дроб. За да привлекат вниманието върху проблемите, пред които са изправени, във вторник пациенти с това заболяване откриха изложба от кампанията „Сини устни“. Снимки на популярни личности със символично оцветени в синьо устни са разположени в градинката „Кристал“ в София. Това каза за „Хоризонт“ председателят на Асоциация пулмоналната хипертония Тодор Мангъров и допълни:


В началото на месец ноември стартирахме кампания „Сини устни“ за повишаване на информираността за заболяването. Посиняването на устните и ноктите е един от симптомите на заболяването. Останалите симптоми са лесна изморяемост и невъзможност да се извършват елементарни физически действия. Ранната диагностика е основният проблем при редките заболявания. Пациент, рано диагностициран, води до по-добро качество на живота на пациента. Статистиката показва, че в България белодробната хипертония се диагностицира година по-късно отколкото е тенденцията в развитите в медицинско отношение държави.

Пациентите получават поддържаща терапия от страна на държавата в размер на около 7 хил. лева, обясни Мангъров: Съществува и поддържаща терапия с интервенозен медикамент, който е на стойност около 20 хил. евро на месец. За съжаление, този медикамент не е на разположение на пациентите в България, но може да се получи в най-близката държава, която го предлага. Това са Гърция и Австрия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44