Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 200 лева става глобата за паркиране по тротоари и градинки

| обновено на 07.05.15 в 14:36
Снимка: БГНЕС
От 50 до 200 лева ще бъде глобата за паркиране по тротоари, градинки, детски площадки и пешеходни зони. Това решиха депутатите на второ четене на промените в Закона за движение по пътищата. Общинските съвети ще определят цената за паркиране в сините и зелени зони, както и реда и условията за плащане.

Спор в пленарната зала предизвика думата "цена", която заменя досегашната "такса".

Станислав Иванов
защити идеята на ГЕРБ:

Общинските съвети са тези, които ще определят цената за паркиране, и те са тези, които ще приемат бизнес плана и инвестиционния план на дружествата. Ще знаем къде отиват всички приходи от тези дружества.

Таско Ерменков
от левицата коментира:

Разликата между цена и такса и между общинско предприятие и търговско предприятие е, че едното е услуга на гражданите, а другото е търговска дейност. И ако досега Общината е оказвала услугата със съответната такса за осигуряване на паркиране, това, което предлагате в момента, е да превърнете тази дейност в търговска дейност, от която едно предприятие да реализира печалба, която печалба остава в това дружество и няма как една такса, която е съществувала досега, да остане в същия размер, когато стане цена.

Данаил Кирилов от ГЕРБ му отговори:

Купувайки си билетче за градски транспорт, какво плащате - цена на превозния документ или такса? Защо не плащате такса и каква е разликата? Къде е всъщност тук манипулацията?


Депутатите не приеха предложението на Георги Свиленски от БСП, в което той предлагаше след изтичане на срока на поставена скоба за неправилно паркиране вместо репатриране на колата с паяк, на водача да се наложи глоба с фиш.

В момента депутатите обсъждат какъв да е размерът на глобите за паркиране в зелени площи и детски площадки.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44