Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Танчо Колев: Млечният сектор е обречен

Той заяви, че от 35 до 40% е паднала цената на суровото мляко, а цените на млечните продукти на пазара са същите

Млекопреработвателите извиват ръцете на млекопроизводителите от години. Дори и да дойде субсидия, тя отива в млекопреработвателните предприятия и цената на млеката – краве, овче и козе – пада. Млечният сектор е обречен. Това каза за "Хоризонт“ в предаването "12+3" председателят на Националното сдружение на млеко- и месопроизводителите Танчо Колев по повод кризата в млечния сектор.
 

Ниската изкупна цена на млякото и картелните споразумения са основните проблеми за млекопроизводители, смята Колев: Преди имаше фермерски пазари, които и сега ги има в Европа. С влизането ни в ЕС те бяха премахнати и всичко беше прехвърлено в млекопреработвателните предприятия, т.нар. "мандри". И тези мандри решиха да правят каквото си искат – не само с производителите, но и с потребителите. Те веднъж ги лъжат в етикетите и втори път с цената. От 35 до 40% са паднали цените на суровото мляко в България, а цените са абсолютно същите. Те достигнаха цената на агнешкото и телешкото. Цялата работа е, че няма държава, която да контролира. Нас ни контролира какво е млякото, но никой не контролира какво се продава на пазара.

Той беше категоричен, че няма как да се изчисли процентът на сухото мляко в млечните продукти, въпреки че по закон не трябва да надхвърля 20%, и допълни: Не знам как може на пазара да се нарича българско кисело мляко, при положение че половината от млякото е кондензирано, внесено от Полша, а другата половина е прясно мляко от Румъния. Какво му е българското, това е фалшификат! Даже и кофичката е от чужбина. Това е измама! След 5 години животновъдство няма да има, въпреки че не искам да съм лош пророк.

Интервюто на Венелина Попова с Танчо Колев можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44