Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Софиямед" намаляват функциите на неонатологичното отделение

ГИТ започва проверки в болниците

| обновено на 07.05.15 в 19:10
Снимка: www.hospitalsofiamed.bg

В понеделник министърът на здравеопазването Петър Москов ще нареди в болница "Софиямед" да бъдат намалени функциите на неонатологичното отделение. Това заяви заместник-здравният министър д-р Ваньо Шарков.  В неонатологията на частната болница, в която новородено беше бито от акушерка,  вече няма да могат да остават бебета с проблемно развитие и да се поемат спешни неонатологични случаи, каза д-р Шарков:

Причината за намаляването на нивата е в отсъствието на достатъчно специалисти, които да работят за изпълнението на стандарта. Там трябва да работят определен брой специалисти, както акушерки, така и неонатолози. Поради липсата на достатъчен брой неонатолози и неизпълнението на стандарта за второ ниво, нивото им ще бъде променено на първо. Бебета, които са в критично състояние, както е в случая, доколкото знам от проверката това бебе не е давано на майката да го храни, тъй като тя е била на бетаблокер. Това се смята за рисково бебе - трябва да бъде в друга клиника. Те досега по-тежките случаи са ги пращали в друга болница. В последните дни, мисля, че има и лекар, който е напуснал, така че не отговарят на стандартите. Допълнително Агенция медицински одит - това е 12-та проверка, която е извършена в тази болница от 2012-а година досега. Една от тях е била планова, шест са били по жалби и три проверки, мисля че имаше на ДКЦ-то.


Главната инспекция по труда започва проверки в болниците. Повод за тях са нарушенията, установени в клиника "Софиямед". Там беше установено, че акушерки масово работят повече от разрешеното. Предвидените от закона санкции при такива случаи са от 1500 до 15 000 лева.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44