Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архиепископ Стефан: Преди идването на Исляма, Македония винаги е била християнска


Главата на Македонската църква, Архиепископ Охридски и Македонски и митрополит Скопски Стефан, не пожела да коментира партиите и техните противопоставяния, но изрази желание мирът, разбирателството и добросъседството да се върнат в страната му. Според него трябва да се молим да не се случват повече такива неща, каквито станаха в Куманово.

От  Македония има участници в радикалното движение Ислямска държава и могат да донесат религиозна  нетърпимост в страната ни и трябва да сме внимателни. Трябва и да сме предпазливи , защото онези които злоупотребяват с вярата си, с Исляма те не избират територии. Виждате какво става в Париж, Лондон и Москва и това трябва да ни държи будни. Трябва да работим да вървим по истинския път и да върнем на него и онези които са го напуснали.  Трябва да пазим мира и добрите отношения със всички народи, без значение на тяхната религиозна  и етническа принадлежност.  На въпрос как гледа на междурелигиозните  и междуетнически отношения архиепископ  Стефан - Глава на Македонската Православна Църква  каза:  Там където мнозинството от населението е свързано с Исляма има случай когато показват нетърпимост към изграждането на православни храмове на тяхна територия, но  в същото време трябва да се каже че Македония  преди идването на Исляма по нашите земи е била християнска. Има свети места, храмове и православни манастири в Западна Македония, които  са уважавани и почитани от представителите на ислямската общност.  Инцидентите не трябва да бъдат възприемани като правило. По отношение на протестите в Македония срещу управлението на премиера Никола Груевски  и изнесените записи за корупцията  във всички обществени сфери в югозападната ни съседка, Негово блаженство архиепископ Стефан каза: Препоръчвам на всички в този конфликт да намерят изход от така създалата се ситуация, защото това ще бъде за доброто на всички граждани в Република Македония.Трябва да има мир между всички, без значение представители на кои политически сили са.



Цялото интервю на Николай Кръстев с архиепископ Стефан можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44