Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се финансират обществените медии в САЩ

Бюджетът на обществената телевизия и радио в САЩ от федералното правителство е оскъден. Всеки американец плаща по 1,35 долара на година за обществените медии. Тези средства се преразпределят за издръжката на 1400 местни радио- и телевизионни станции, които достигат до 98% от домакинствата. Медиите обаче събират необходимите им средства и стоят независимо от приоритетите на властимащите.

Те имат силни лобисти, които убеждават конгресмените в нуждата и ползата от журналисти, чиято цел е да бъдат от полза на обществото. Тези лобисти носят презентации на качествен продукт, който си струва да бъде подкрепен. Този продукт става разменна монета на самите станции при отношенията им с аудиторията. Те продават дискове с предавания, тениски, чаши за кафе и т.н. Най-силно впечатление прави призивът за дарения, който отправят станциите няколко пъти в годината, с който получават както малки, така и големи суми. Познати гласове от топ предаванията говорят за предимствата на общественото радио и казват, че ако не се събере определена сума пари, то няма да може да функционира. Хората даряват, защото са доволни от програмата и искат да я слушат и в бъдеще, а и заради изконната човешка доброта.

Обществените медии в Америка са на много добро ниво, слушат се от интелигентни хора от всякаква възраст и могат да бъдат лидери по отношение на обективна и неробуваща на корпоративни интереси информация. Това кара потребителите да си "бръкнат в джоба" и да ги подкрепят и всичко това е заради ограниченото финансиране, наложено от закона.

Репортажа на Младен Петков можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44