Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Байчева от болницата в Тетевен не признава вина за случая с починалото бебе

Снимка: БГНЕС

Неправилни и отречени от Европейския съюз техники са били приложени при раждането на Наташа Габровска, родилката, чието дете почина в болницата в Тетевен. Това са първоначалните данни от проверката там, която разпореди Министерството на здравеопазването. Началникът на Акушеро-гинекологичното отделение в Тетевенската болница д-р Нина Байчева и колегата ѝ д-р Михаил Миков подадоха молби за напускане след случая с починало бебе, родено в отделението.
 

Очаква се утре да станат ясни официалните резултати, Българският лекарски съюз също ще разгледа случая.

Управителят на болницата в Тетевен д-р Невелина Ганева е научила какво се е случило с родилката на следващия ден след раждането и е разпоредила проверка, уведомила е по телефона Регионалната инспекция по здравеопазване, още преди случаят да добие гласност.

В интервю за предаването "Преди всички" д-р Ганева каза, че е свикала Медицинския съвет към болницата, който е изслушал обясненията на д-р Нина Байчева. Свикала е и Лечебно-контролната комисия с нареждане да извърши вътрешна проверка:

Комисията констатира пропуски и нарушения в работата на отделението на д-р Байчева от организационен характер, заради което ѝ бе наложено дисциплинарно наказание. ЛКК към болницата не можа да даде експертна и компетентна оценка за правилността и целесъобразността на взетите решения от д-р Байчева при осъществяване на диагностичния процес.

Д-р Ганева каза още, че д-р Нина Байчева е била професионалист в работата си, но явно е имала проблем с общуването. Тя е разписала оставката на д-р Байчева и в края на месеца тя ще напусне отделението:

Проблемът е такъв, че в момента, в който я освободя, ние трябва да затворим отделението, защото заедно с нея си подадоха оставките и другите колеги. Аз трябва да намеря трима нови лекари със специалност, иначе ще обречем региона на невъзможност да му бъде оказана акушеро-гинекологична помощ.

Д-р Байчева не е признала вина за случая с починалото бебе, каза още управителят на болницата в Тетевен.

Вербалната комуникация между пациентките и лекарите, както и физическото насилие в родилните отделения се покриват, коментира в предаването "Преди всички" Ралица Димитрова от Сдружение "Родилница":

В един такъв труден момент много малко хора са толкова силни, колкото тази жена, да могат да си позволят да излязат наяве и да се борят, защото това наистина е една борба.

Според нея е необходимо да се прави протокол на раждането, за да се състави статистика на практиките, които се използват при раждане.

Разговорът с д-р Невелина Ганева и с Ралица Димитрова можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44