Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Терапия, подобряваща живота на хора с парализа, беше представена в болница "Св. Иван Рилски“

Снимка: Радио ВИДИН

Терапия, която подобрява живота на хора с частична парализа, беше представена в Университетската болница "Св. Иван Рилски“ в София. Терапията има над 30-годишна история в Европа. При нея специална помпа подава медикамент към гръбначния мозък и това увеличава възможностите на хора с обездвижени крайници. Според специалистите най-подходящи за такъв тип лечение са деца с детска церебрална парализа, хора с множествена склероза, инсулти или травми на гръбначния стълб.

Методът носи наименованието терапия с интратекален баклофен. На практика става дума за проста интервенция, обясни неврохирургът д-р Красимир Минкин:

Поставя се едно малко катетърче около гръбначния мозък. То се свързва с една помпа, поставена в подкожието. Това е елементарна интервенция, която отнема по-малко от 1 час, но може коренно да промени живота на човека. По този начин можем да доставим медикамента не през устата, което значи да отива в общото кръвообращение и да има ефект върху цялото тяло, а да го доставяме около гръбначния мозък.

Вливането на медикамента там, където е необходим той, спестява редица тежки ефекти на хапчета със същото лекарство и подобрява двигателната функция на крайниците.

При различните пациенти се постига различен резултат, обясни доц. Иван Чавдаров, директор на Специализираната болница за рехабилитация на деца с ДЦП в София: Това обаче не е метод, който е панацея. На някои пациенти ще подобрим организацията на походка, а на други – ще подобрим възможностите да бъде обслужван.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44