Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да опазим в природата белия пелин

Снимка: Архив
Белият пелин, Artemisia absinthium, е търсена суровина от фармацията, медицината и хранително-вкусовата промишленост. Растението е познато с качествата си още в древността. Името пелин се споменава седем пъти в Библията, винаги със значение „горчив". 

„Многогодишно тревисто растение. Стъблата му са изправени, силно разклонени, сиво-бели, високи до 1,5 м. Листата и от двете страни са сиво-зелени. Растението цъфти през юли-август. То излъчва специфичен аромат и има горчив вкус. Използват се стръковете му.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44