Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божидар Лукарски: Няма опасност за български банки и вложители заради гръцката криза

Снимка: БГНЕС

Ситуацията в Гърция не бива да ни притеснява, няма опасност за български банки и вложители, смята министърът на икономиката Божидар Лукарски. Той потвърди, че 10 процента от износа на българския бизнес е за Гърция:
 
Това, естествено, че не може да не ни притеснява. Действително имаме сериозен стокообмен с Гърция. Това, което можем да кажем със сигурност, е, че България няма толкова причини да се притеснява, по-специално вложителите в клоновете на гръцки банки у нас, защото клоновете на гръцките банки, които съществуват тук и са с гръцко участие, са независими финансово от своите гръцки майки. Няма да се допусне изтегляне на средства. В този смисъл банковият ни сектор няма да се разтресе. При всички положения обаче, каквото и да се е случило в Гърция, то е доста показателно за това какво може да се разиграе като сценарий, когато не се следва финансовата стабилност, която България следва. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Жан-Клод Юнкер

Европейските институции преминаха в режим на изчакване референдума в Гърция

Европейските институции преминаха в режим на изчакване референдума в Гърция. Днес нямаше отстъпление по условията поставени на Атина за реформи, които правителството отказва да приеме. Председателите на Еврокомисията и Европейския парламент..

обновено на 29.06.15 в 18:03

При пътуване в Гърция, заради необходимостта да имаме повече евро в брой, трябва да бъдем по-бдителни

Заради необходимостта да имаме повече евро в брой, когато пътуваме в Гърция, трябва да бъдем по-бдителни заради джебчиите и да не получим фалшиви банкноти.  Най-често фалшивите са 50 и 200. Фалшиви 20, примерно, аз лично не съм виждал и под 20,  обясни..

публикувано на 29.06.15 в 17:43

Гръцките пенсионери на дълги опашки пред банките в страната

Гръцките пенсионери извиха дълги опашки пред банките в страната, за да получат месечните си пенсии. Днес банките не работят, като са наложени ограничения на тегленията от банкоматите до 60 евро, които не би трябвало да действат при изплащане на пенсиите...

публикувано на 29.06.15 в 17:04
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44