Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврогрупата прекратява контактите си с Гърция до неделя

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврогрупата реши да прекрати контактите си с Гърция до референдума. Председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер е дал нареждане на комисарите да не контактуват с гръцките власти до неделя. Повод за преустановяване на разговорите с Атина е призивът на гръцкия премиер Алексис Ципрас сънародниците му да отхвърлят споразумението, което им предлага Европа.

Страните от ерозоната твърдо отказаха да преговарят с гръцките власти преди провеждането на референдума, съобщи и председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум след проведената телеконферентна връзка между 18-те финансови министри.

Няма да има нови преговори, нито на ниво еврогрупа, нито между гръцките власти и институциите. Просто ще изчакаме резултата от референдума в неделя. Много съжалявам за тази ситуация, въпреки силното желание на гръцкия народ да е част от Европа и да остане част от еврозоната, което твърдо подкрепяме.

По-рано днес Ципрас изпрати поредно писмо до кредиторите. Текстът на посланието предполагаше, че Атина е склонна към компромис и прави отстъпки по някои условия на кредиторите. Кредиторите отново обявиха условията на гръцката страна за неприемливи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Ципрас призова гърците да отхвърлят предложенията на кредиторите

Гръцкият премиер Алексис Ципрас призова сънародниците си да отхвърлят предложенията на кредиторите на предстоящия в Гърция референдум. В обръщение по телевизията, Ципрас изтъкна, че "Не" на референдума означава натиск върху кредиторите, но не и..

публикувано на 01.07.15 в 18:00
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44