Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Долапчиев: Предприятията на хората с увреждания са изключени от всякаква държавна подкрепа заради европейски регламент

Снежана Анастасова, със зрително увреждане, работи в предприятието за слепи "Успех" във Варна. Нейният съпруг, Димитър Кондов, също незрящ, и той е без работа. И двамата подадоха сигнал до предаването "Хоризонт за вас" за проблема си, като обвиняват за това управителя на предприятието Ваньо Калинов.Семейството разказва, че управителят приема нови работници, а на тях е казал, че "трябва да се научат на ред" и, по документи, мотивът за оставането им без работа е престой. Съпругът, освен незрящ, е и онкоболен. Подробностите от потърпевшите - в звуковия файл.


Управителят на предприятието Ваньо Калинов поясни, че е реорганизирал предприятието, което е поел през януари 2014 година с много задължения. Новото предприятие, в което той е преобразувал социалната фирма "Успех", е съвсем различно юридическо лице, към което те нямат право да претендират. Колкото до "Успех", действието му се спира, поясни Калинов. Още от отговора му - в звуковия файл.


Председателят на Съюза на слепите Васил Долапчиев обясни, че през 1990 година е имало 13 предприятия с 34 филиала, в които са работили девет хиляди души, шест хиляди от тях слепи Днес от тези предприятия са останали едва четири със 150 души персонал, 70 от тях незрящи, и са в много тежко финансово състояние. Според Долапчиев, причината за този колапс е оттеглянето на държавата от ангажиментите й към хората с увреждания и кам тяхната трудова заетост.

Тези предприятия съществуваха в коренно различна среда, на база монополни производства..Капакчите за пивоварната промишленост произвеждаха само слепите, например....60% от предприятията работеха кооперирани с други държавни предприятия...Производителността на подобни предприятия не е конкурентноспособна. Никъде в Европа обаче те не са изоставени, държавата ги кооперира с водещи компании, там има друг вид политика...Фирмите на Съюза на слепите и на Съюза на глухите, от две години, са изхвърлени от всякаква форма на държавна подкрепа заради европейски регламент...Едва шестотин и осемдесет са работещите от над шестте хиляди души в икономически активна възраст, които имат проблеми със зрението или са изцяло незрящи.

Интервюто на Снежана Иванова с Васил Долапчиев можете да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44