Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Към Гърция на море - защо не трябва да се отказваме и защо гърците са "истински корифеи" в туризма

Разказва един (български) туроператор

2
За гърците туристическият сезон е свещен
Снимка: ЕПА/БГНЕС
През последните дни, че и седмици, всички непрестанно говорят за Гърция - дават се мнения и оценки, "насаждат" се клишета и стереотипи, правят се анализи, взимат се (или поне така изглежда) важни политически и икономически решения... А животът в Гърция продължава.

"Туристическият сезон в Гърция е свещен"  - споделя Златка Борисова, собственик на туристическа фирма в София. Повече от 25 години Златка работи с южната ни съседка, пътува непрестанно дотам, разбира се, говори свободно гръцки и смее да каже, че добре познава страната и нейните жители.

С нея се постарахме да отправим един човешки поглед към Гърция такава, каквато е в момента. Тази Гърция, в която винаги "всичко е вряло и кипяло", в което през последните няколко години непрестанно има стачки (освен през баш-сезона) и която е преминала през много критични моменти и е оцеляла. "Ще оцелеят и сега - казва Златка и продължава с усмивка - щом ние оцеляхме след ситуацията у нас през 90-те, която съвсем не беше по-лека". Според нея, гърците са много солидарен народ и умеят да се обединяват във важните за тях моменти. Говорим и за тези от тях (а те са наистина много), които работят в чужбина и изпращат пари у дома (съвсем като в България) и които на старини обезателно се връщат в Гърция и си купуват имот у дома; говорим за скритите резерви на гърците (във всеки смисъл - и като средства, и като издръжливост), както и за гърците, които работят в България. И за туристическия сезон, разбира се - Златка Борисова казва, че при нея анулиране на резервации за почивки няма и че българите, които са планирали почивка там, няма от какво да се притесняват - защото "гърците са истински корифеи в обслужването и освен това са горд народ и никога няма да покажат на своите гости и клиенти, че са в криза. В това отношение много можем да научим от тях."
Самата тя вярва, че е "по-хубаво съседът ти да е добре" се чуди на онези, които потриват ръце и тайно се радват, че проблемите са сполетели не тях, а гърците. "А и ние няма изведнъж да привлечем тези купища туристи, за които се говори, че сега поради кризата ще се пренасочат към България"  и обяснява, че Гърция е твърде различна дестинация от нашата страна - и като инфраструктура, и като крайбрежие, и като цялостно отношение към туристите и поради факта, че там има много малки плажове и малки хотелчета и вили,  "твърде различни от големите хотели по нашето Черноморие".

Златка Борисова все пак смята, че приток от отклонили се от Гърция туристи ще има, но не голям.
А иначе на тези, които са планирали почивка в "кризисна" Гърция, тя препоръчва да си вземат повече пари в брой - "това винаги е важно, независимо дали има криза или не, а и води до допълнителни отстъпки (плащането в брой)". И добавя, че в момента определено има по-атрактивни цени за съхранение на туристическия поток, защото Гърция има сериозни традиции и познания в сферата на туризма. "И ние само можем да си помечтаем да стигнем процента, който съставляват приходите от туризма в рамките на брутния вътрешен продукт на Гърция - дори и в момент на криза". И още, и още интересни факти и разкази за българите в Гърция и гърците в България - на чаша гръцко Радиокафе със Златка Борисова. Чуйте!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия