Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на страните от еврозоната решават дали да има нов заем за Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавите от еврозоната поскаха двойно повече реформи от тези, които Гърция отхвърли на референдум преди седмица. 19-те лидери се събраха в 18 ч. българско време в Брюксел в очакване на резултатите от срещата на техните финансови министри. Тази вечер Eврогрупата трябва да обяви, дали ще започне процедура по отпускане на нов заем за оставането на Гърция в общия валутен блок.

До 15-и юли гръцките депутати трябва да са приели серия от закони за тежки реформи на пенсионната система, ДДС, трудовия пазар и приватизацията, гласи проектотекст, който финансовите министри се очаква да представят пред евролидерите, преди изобщо да се говори за отпускането на заем.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас отправи послание на смирение преди началото на срещата:

Готов съм за нов компромис. Дължим това на народите в Европа, които искат тя да остане единна, а не разделена. Можем да постигнем споразумение тази вечер, ако всички страни го искат.

Франция ще направи всичко възможно да запази Гърция в еврозоната, каза презинетът Франсоа Оланд:

Няма вариант за временен "GREXIT". Или Гърция е в еврозоната, или не е. Но при втория случай Европа ще тръгне назад, а аз не го искам.

Ще се боря до последната милисекунда за постигането на сделка, заяви шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Премиерът на Малта Джоузеф Мускат обясни, че за Гърция ще са необходими повече пари:

Това, което бе достатъчно преди 10 дни, може да не стигне днес, защото ситуацията в Гърция много бързо се влошава.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел представи позицията на най-скептичните в еврозоната:

Не може да има споразумение на всяка цена. Трябва да сме сигурни, че плюсовете надвишават минусите, защото залогът е бъдещето на Гърция и цялата еврозона.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Алексис Ципрас

Ципрас: Гърция е готова за компромис, споразумение може да бъде постигнато още днес

Гърция е готова за компромис, заяви премиерът Алексис Ципрас . При пристигането си в Брюксел той заяви още, че споразумение с кредиторите може да бъде постигнато днес, ако "всички поискат това".  Ние дължим това на народите на Европа, които искат..

обновено на 12.07.15 в 17:53

Министрите на финансите от еврозоната подновиха преговорите за Гърция

Кредиторите на Гърция от еврозоната отказват и днес да отпуснат спасителен заем на страната. Това стана ясно от срещата на финансовите министри от валутния съюз. Следващият краен срок за излизане на Атина от еврото се очертава 20 юли. Тогава Гърция..

обновено на 12.07.15 в 15:43
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44