Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За запазване на къщата с кулата в Лозенец са събрани над 1000 подписа


Над 1000 подписа са събрани срещу разрушаването на символичната за кв  „Лозенец“ къща с кулата на бул. Джеймс Баучер, На мястото е предвидено да бъде изградена 6-етажна срада.

Това каза за предаването „Хоризонт до обед“ изкуствоведът Кристин Разсолкова , която започна петицията. Сградата е от малкото в стила на неороматизма, който е на почит в Европа и САЩ.

Къщата е ценна, защото е част от културно-историческото наследство на София и  придава облик на един от най-старите софийски квартали. Защо се занимавам? Защото съм гражданин! Мисля, че това е най-нормалното нещо. Градът е на всички.

Според нея, къщата е само симптом на проблема на промяна на облика на старите квартали и разрушаването на културното наследство:

Няма причина нищо да застраши тази къща, ако се спазват правилата и законът за културното наследство, сподели тя.

Къщата е имала статут на паметник на архитектурата до 2008 г. припомни Расолкова. 

На 8 юни е започнало разрушаването й, за да се построи шестетажна кооперация. Според информацията, до която достига г-жа Разсолкова възложител е КЕЙ ПИ ДЖИ Пропъртис. Собствениците не са публично обявени.

След подаденият сигнал за разрушаването в Софийска община и община „Лозенец“, столичната кметица Фандъкова спира разрушаването и иска проучване на историята на къщата.  Кристин Разсолкова иска информация и от Музея за история на София. 

Така става ясно, че сградата е била обявена за единичен паметник на културата през 1985 г и това е препотвърдено в 1993 г.

С писмо на НИПК № 1755/04.11.2008 г статутът на паметник на културата е свален. Въпросът е защо? И кой е поискал това?

Кметът на Лозенец и кметът на София очакват информация от Министерството на културата. Расолкова готви и открито писмо към министъра.

Според Кристин Разсолкова разрешението за строеж е дадено в нарушение на Закона за културното наследство

Всеки софиянец, който е минавал през последните 83 години по бул. Джеймс Баучър се е спирал макар и за кратко пред № 24. Там  е въпросната къща, построена от арх. Иван Банков през 1932 г. Къщата с кулата, както я наричат хората. Тя има красива и здрава конструкция, хармоничен архитектурен план и тухлена украса, характерна за неоромантизма в архитектурата. В София  паметниците в този стил се броят на пръсти и най-близкият пример е къщата на Сирак Скитник на ул. „Борова гора“, построена от арх. Георги Овчаров. Тази къща е емблематична за квартала, а и също за града.

"Нека да защитим една от многото стари софийски сгради, които ни свързват с нашата история, с времето на Сирак Скитник и Иван Милев и които са част от уважавано, обичано и поддържано културно наследство в Европа. Нека да се противопоставим на частни инвестиционни интереси и да защитим обществените. " - това е апелът, който г-га Разсолкова отправя и през програма Хоризонт към мислещите граждани.   
Цялото интервю на Ирина Недева с Кристин Разсолкова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44