Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зелените покриви – малки оазиси в градската джунгла

Озеленяването на градовете е важна част от средата, в която живеем не само заради свежото усещане, което дърветата, храстите и тревите създават. Това усещане обаче се засилва, когато на помощ дойдат зелените покриви. Тази технология става все по-популярна особено в големите градове в САЩ и Германия, където площите озеленени по този начин са се увеличили с 25% за една година. Освен красиви, тези покриви спестяват и много от цената за енергия. Действат и здравословно.

Светослав Стойнев, ландшафтен архитект поясни, че има много ползи от зелените покриви – подобряват микроклимата, охлаждат окръжаващата среда и средата за живеене под покривните пространства, като служат за топло и студоизолация, усвояват дъждовната вода, поглъщат прахови частици и намаляват шума.

На покривните тревни площи се възлагат немалки надежди за намаляване на разходите за климатизация, поне с 10%, както и намаляване с 2% на разходите за електричество. Освен това озеленените покриви имат до три пъти по-дълъг живот от стандартните покрития, тъй като предпазват конструкциите от ултравиолетовите лъчи и големите амплитуди в температурата, които бързо водят до повреди по покривните конструкции, течове и нужда от подмяна.

Повече подробности научаваме от репортажа на Яна Спиридонова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.