Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ призова за опрощаване на част от дълговете на Гърция

Международният валутен фонд обяви, че 86-те милиарда евро, които Гърция трябва да получи в рамките на новата спасителна програма, може да не бъдат достатъчни, за да успее страната да стабилизира икономиката си. Според МВФ продължаващата рецесия ще доведе гръцкия дълг до 200% от Брутния вътрешен продукт през следващите две години. Затова от Фонда призоваха ЕС да намери начини да намали гръцките задължения, в това число и да обмисли отписване на част от тях.

Британският премиер Дейвид Камерън подкрепи доклада на МВФ, съобщи Ройтерс. Въпросът, който МВФ поставя, че Гърция се нуждае от опрощаване на дълговете си, е правилен, заяви Камерън пред британския парламент.

Говорителката на СИРИЗА в Лондон Марина Прантулис коментира изявлението на МВФ пред Би Би Си: 

Твърденията на доклада са нещо, което СИРИЗА повтаряше през цялото време – трябва ни преструктуриране на дълга, трябва да спрем с икономиите и неолибералните политики. Повтаряхме го през цялото време, а сега го казва и МВФ, който имаше много конкретна роля през годините в унищожаването на Гърция!

Гръцкият парламент трябва да гласува тази вечер законите, за които настояват лидерите на еврозоната. Вотът е на фона на мащабни протести в страната.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44