Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов: Няма време за оттегляне на законопроекта за промени в Конституцията

Снимка: БГНЕС

Вероятно в четвъртък Народното събрание ще гласува декларация, в която да заяви, че ще направи промени в Конституцията в текстовете, по които има консенсус. Те са свързани със засилване на ролята на Инспектората на Висшия съдебния съвет, разделянето му на две колегии – съдийска и прокурорска, както и по темата с прекия избор на съдии и прокурори. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов с ръководството на партия АБВ. 

Според министър-председателя няма време за оттегляне на законопроекта на правителството.

Ръководството на АБВ е поискало да бъдат изтеглени от парламента промените в Конституцията и да се внесат нови с консенсусните предложения, заяви лидерът на партията Георги Първанов:

На този етап ние оставаме на позицията си, че това е постижимо чрез изтегляне на съществуващия проект и бърза преработка, консенсусна работа по нов законопроект, който би могло да бъде приет по-бързо, отколкото този, който този, който в момента е в движение.

Ще се надяваме да се приеме една декларация още в четвъртък, с която да се изчистят проблемите, които не получават подкрепа, и онези, които биха могли да бъдат консенсусно подкрепени.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че няма време за оттегляне на законопроекта на правителството:

Съдебната реформа е единствената от всичките, които изискват конституционно мнозинство. За да я има, трябва да съберем тези гласове. В момента аз една по една ще обиколя тези партии, които не са съгласни, за да намеря консенсус по тези три неща.

Във вторник министър-председателят ще се срещне с ДПС, а в сряда – с БСП, за да разбере може ли да разчита на тяхната подкрепа за промяната в Конституцията, защото, за да се случи това на първо четене в петък, са необходими 160 депутатски гласа.

Репортажът на Румяна Василева можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44