Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Федерика Могерини участва в годишната среща на министър Митов с посланиците ни в чужбина

Даниел Митов
Снимка: mfa.bg

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини ще участва в годишната среща на министъра на външните работи Даниел Митов с посланиците на страната ни в чужбина. Срещата ще е днес и утре. На откриването ще бъде и министър-председателят Бойко Борисов.

Годишната среща на министъра с посланиците е най-важната среща в календара на МВнР, защото на нея се консултират външнополитически ходове и действия в тяхната цялост и се разясняват въпроси, свързани с международната обстановка.

За първи път в подобен форум участие ще вземе Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини. Тя е у нас по покана на първия ни дипломат Даниел Митов. Министърът е убеден, че гласът на българската дипломация се чува:

Имаме човек повече о
т всякога. Легитимността на правителството пред евроатлантическите ни партньори даде като резултат покачване на доверието към България и търсенето на страната ни като експертен фактор в дебатирането на актуалния дневен ред на ЕС. Фактът, че върховният представител по външна политика на ЕС ще дойде в България за посланическата конференция е свързано с това до каква степен тежи гласът на България. Има уважение към България, има разбиране и чуваемост за проблемите, които стоят пред нас.

След срещата министър Митов и комисар Могерини ще участват в международна конференция на тема "Европейският съюз в променяща се глобална среда: какво следва за съседите на ЕС", на която ще бъде разгледана Европейската стратегия за външна политика и сигурност. Най-голямото предизвикателство при прегледа на стратегията ще бъде тя да се насочи към най-важните въпроси и региони като непосредствените съседи на ЕС Западните Балкани, Турция и държавите от Източното партньорство.

Цялото интервю на Николай Кръстев с министър Даниел Митов може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44