Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите постигнаха съгласие по проекта за промени в Конституцията

Снимка: БГНЕС

Нов законопроект за промени в Конституцията влиза в парламента утре. Това решиха след среща с премиера Бойко Борисов и председателя на парламента Цецка Цачева лидерите на парламентарните групи, без БСП и "Атака".

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев обясни:

Съгласието на парламентарни групи, значително надвишаващи 160 народни представители, с надежда утре да се подпишат 180 народни представители и да се внесе нов конституционен законопроект по трите консенсусни точки - разделяне на Висшия съдебен съвет, пряк избор на магистратската квота във ВСС и усилване правомощията на инспектората, както и четвърта точка от оригиналния законопроект, ограничена форма на конституционна жалба от Висшия адвокатски съвет.

В новия проект остава предложението за разпределението на квотите за назначенията в двете колегии на Висшия съдебен съвет, но депутатите ще се допитат до Конституционния съд.

Радан Кънев обясни, че това не е отстъпление от реформите:

Не, защото това не е имитация на съдебна реформа. Това е пълноценно, цялостно преустройване на ВСС според първоначалните идеи на конституционната промяна, тоест най-важната точка от програмата за съдебна реформа и от конституционния законопроект се подкрепя в своята цялост и дълбочина, както по отношение на правомощията на ВСС, така и по отношение на състава на отделните колегии. Тук не е въпросът в такива преговори да има победители и победени, но за всички привърженици на съдебната реформа в България това е изумителен, неочакван успех.

Лидерът на ДПС Лютви Местан отбеляза:

Мисля, че партиите в 43-тото Народно събрание показаха, че имат воля да поставят националния интерес над партийното его. Взехме трудно, но и вярно решение.

Последва благодарност от министър-председателя Бойко Борисов: 

Съобразихме се с всички, с компромисите, които всеки искаше да направи, без да се отрази по никакъв начин на съдебната реформа, точно обратното, за което съм им много благодарен. Това е един изключителен знак към народа, към Европа, че има политически лидери, политически партии, които могат да надскачат егото си, когато става въпрос за държавата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Росен Плевнелиев

Плевнелиев: Промените в Конституцията са тест за национално отговорно поведение

Промените в Конституцията са тест за национално отговорно действие и поведение, заяви президентът Росен Плевнелиев . Промените са неотложни и могат да се случат само с широко политическо съгласие, подчерта държавният глава и добави: Моят апел към..

публикувано на 23.07.15 в 16:14

К. Исмаилов: Промените в Конституцията са неизбежни - в тази посока е натискът на обществото

Измества се темата от нейната цялост в нейните детайли. Това каза за предаването “12+3“ Корман Исмаилов от Реформаторския блок по повод днешното заседание за обсъждане на промените в Конституцията, което продължава. Нашата позиция към момента е..

публикувано на 23.07.15 в 13:43

Кънев след срещата с Местан: На ръба сме на един исторически компромис

Повече от половин час продължи срещата между лидера на ДПС Лютви Местан и съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев . След разговорите Кънев заяви: Това, което в момента мога да кажа е, че се намираме на ръба на един наистина..

публикувано на 23.07.15 в 13:43
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44