Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект на българи зад граница ще дава възможност на граждани да подават сигнали за нередности

Снимка: Младен Петков

Успяхме да разбием мита, че българите в чужбина не си помагат и не ги интересува какво се случва в България. Това казаха за предаването “Хоризонт до обед“ Боян Станоев и Петър Стойков, които са двама от успелите българи, работещи в САЩ.

Успяхме да мобилизираме средства от Световната банка и ангажирахме над 70 млади български програмисти, четири IT компании и три неправителствени организации, както и осем учебни заведения от България. Всички работят заедно с една цел – създаването на мобилна апликация, с която да се подават сигнали към институциите, поясни Боян Станоев, който работи в Международната финансова корпорация и е в Америка от 2002 година.

Мобилното приложение се разработва от стажанти в ученическа възраст, които са победители в конкурс, провел по-рано тази година в България. Целта на проекта, наречен Code for Bulgaria, е да се улеснят връзките между гражданите и институциите. Очаква се приложението да заработи през есента на 2015 година, като първият "клиент“ е Инспекцията по труда.

Петър Стойков, който работи в Световната банка, допълни, че координирането на един такъв мащабен проект от разстояние е било трудно, но благодарение на технологиите дори часовата разлика не е била проблем.

Надяваме се и българските институции да бъдат по-отворени към такива идеи, допълни той.

Външният министър Даниел Митов също похвали самореализиралите се и инвестиращи у дома младежи:

Всеки един от тях иска да помогне. Даже и много от тях го правят. Това не се чува и не се разбира, за съжаление. Вие знаете, че не всеки може да свърши всичко, но всеки може да направи по нещо. Аз искам да изразя публично благодарността както своята, лична, така и институционална, на българската държава, към тези хора, които са ангажирани, които се опитват и истински помагат в много различни аспекти.

Проектът към Министерството на труда и социалната политика ще дава възможност на граждани да подават сигнали за нередности.

Целия репортаж на Младен Петков, както и срещите му е още успели българи зад граница, чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44